«Ми хочемо й надалі зростати в США».

 

Маттіас Рістоу (Matthias Ristow), керуючий директор з бізнес-адміністрування, в інтерв'ю пояснює, що саме робить завод в Омасі таким особливим і які культурні відмінності існують між німцями та американцями.

Пане Рістоу, Ви почали працювати в CLAAS Omaha дев'ять років тому. Як виробництво розвинулося з того часу?

За цей час ми збільшили виробництво більш ніж удвічі. У 2016 році ми все ще виробляли 285 машин на рік. Сьогодні ця цифра вже становить 600 одиниць. Щоб досягти цього, ми ще більше оптимізували загальні процеси і більше локалізували наші виробничі процеси. Це означає, що тепер ми отримуємо значно більше деталей від постачальників у США. У той же час ми знайшли чудових постачальників у таких країнах, як Мексика та Індія. І наша частка ринку в США постійно зростає.

Маттіас Рістоу, 57 років,

народився в Німеччині. Після закінчення німецької школи він продовжив здобувати освіту в університеті в США. У 2014 році він приєднався до компанії CLAAS Omaha на посаді віце-президента з фінансів та операційної діяльності. З 2018 року він обіймає посаду керуючого директора з бізнес-адміністрування на цьому підприємстві.

Які машини виробляються на заводі?

Ми виробляємо моделі зернозбиральних комбайнів серії LEXION: 8000, 7000 і 6000. Наші машини загалом ідентичні тим, що виробляються на нашому головному заводі в Харсевінкелі. У наших моделях іноді використовуються збільшені зернові бункери та навісне обладнання, оскільки поля в США зазвичай набагато більші, ніж у Європі. Крім того, гусеничний рушій CLAAS TERRA TRAC потрібен тут набагато частіше, ніж у Німеччині: понад 60% зернозбиральних комбайнів, які ми збираємо в США, оснащені цією системою — у Європі цей показник становить 47%.

Чи є інші фактори, за якими ви розумієте, що підприємство знаходиться в США?

Так, існують культурні відмінності між німцями та американцями в тому, як вони працюють. Ми, німці, прагнемо проаналізувати кожен проєкт до найменших деталей ще до його початку, тоді як американці починають швидше. Однак на практиці ці підходи дуже добре доповнюють один одного. Ми також бачимо, що наші американські колеги цінують роботу в німецькому сімейному підприємстві. Співробітники особливо цінують нашу робочу атмосферу. Наприклад, півтора роки тому ми купили машини для виготовлення морозива і зробили середу Днем морозива. Ця акція настільки сподобалася співробітникам, що нам, мабуть, доведеться залишити її назавжди, якщо ми не хочемо спровокувати страйк (сміється).

Як відбувається співпраця Омахи з іншими підприємствами CLAAS?

Дуже добре. Ми особливо тісно співпрацюємо із заводами в Харсевінкелі, Падерборні та в Тьорьоксентміклоші, Угорщина, — усе йде гладко. Я вже кілька років є членом міжнародної організації генеральних директорів. Коли я розповідаю їм, як ми співпрацюємо з головним заводом у Харсевінкелі, як добре ми подолали пандемію та вузькі місця в ланцюжку поставок, інші директори завжди дуже заздрять.

Як має розвиватися завод у найближчі кілька років?

Ми хочемо продовжувати активно розвиватися і збільшувати свою частку ринку в США. Крім того, ми завжди думаємо про те, які ще продукти групи компаній CLAAS можна було б виробляти в Омасі або які запчастини можна було б купувати на місці. Звичайно, це повинно бути фінансово виправданим. Або стратегічно важливим. Справа в тому, що ми хочемо продовжувати розвиватися в Омасі — у нас є місце для цього, а також хороша й амбітна команда!