Прес реліз

По'єднання потужностей: CLAAS, AgXeed and Amazone cтворили першу в світі групу автономізації мультивиробничих компаній

CLAAS, AgXeed та Amazone посилили свою співпрацю в галузі високоавтоматизованої і автономної сільськогосподарської техніки та робочих процесів, створивши першу групу автономізації мультивиробничих компаній.

3A - ПЕРЕДОВА АВТОМАТИЗАЦІЯ ТА АВТОНОМІЗАЦІЯ має на меті прискорити розробку, стандартизацію та виведення на ринок напів- та повністю автономних комбінацій тракторів та знарядь завдяки їх спільному досвіду та буде доступною для інших виробників сільськогосподарської техніки.

3A - ПЕРЕДОВА АВТОМАТИЗАЦІЯ ТА АВТОНОМІЗАЦІЯ: партнерство між мультивиробничими компаніями та брендами для більшої ефективності

Нестача кваліфікованої робочої сили у багатьох регіонах світу  є основним фактором, який стимулює розвиток високоавтоматизованих та автономних технологій у промисловості та сільському господарстві. Мета полягає не в тому, щоб замінити кваліфікованих працівників, а в тому, щоб дозволити їм виконувати більш складні завдання, особливо у пікові години. Урожай зернових 2023 року в Центральній і Північній Європі є гарним прикладом: обмолот, обробка стерні, основний обробіток ґрунту, посів покривних культур і наступних культур - все це доводилося виконувати одночасно через затримку збору врожаю через погодні умови, в той час, коли кваліфіковані працівники часто були недоступні. Нові технології можуть впоратися з цими піковими навантаженнями і дозволять у майбутньому досягати оптимальних результатів навіть з менш досвідченим персоналом.

Однак подальша автоматизація сільськогосподарських процесів вимагає ще тіснішої співпраці між виробниками тракторів і транспортних засобів, з одного боку, і знарядь - з іншого. Усвідомлюючи це, CLAAS, AgXeed та Amazone об'єднали свої зусилля для створення 3A - ПЕРЕДОВОЇ АВТОМАТИЗАЦІЇ ТА АВТОНОМІЗАЦІЇ. Три партнери вже деякий час співпрацюють у сфері автономізації - CLAAS та Amazone є міноритарними акціонерами голландської компанії AgXeed. Завдяки створенню 3A компанії ще тісніше інтегрують свої окремі сфери компетенції та створять подальші партнерські відносини, що дасть змогу швидше та ширше впроваджувати розроблені технології.



Початкові рішення для сільськогосподарської діяльності

Готова до виходу на ринок технологія, розроблена групою 3A, включає в себе програмне забезпечення для проектування та реалізації, яке раніше було доступне лише для автономних польових роботів, але тепер може використовуватися разом з AgXeed box для управління тракторами та знаряддями. Залежно від вимог і наявного обладнання, рівень управління може варіюватися від високоавтоматизованого до автономного. Від планування до реалізації та аналізу, технологія полегшує навантаження як на керівників фермерських господарств, так і на операторів, а також підвищує ефективність сільськогосподарських процесів.

"Наразі сільськогосподарські роботи діють переважно в закритих системах з обмеженим застосуванням і без можливості використовувати їх паралельно або в поєднанні з іншими транспортними засобами та знаряддями", - пояснює команда розробників. "І саме тут вступає в дію інноваційний підхід 3A: в рамках групи ми розробили технологію AgXeed box, яка вперше підключає трактори та знаряддя до процесу планування та автономного виконання робіт за допомогою стандартизованого інтерфейсу ISOBUS. За допомогою цього інтерфейсу знаряддя можуть взаємодіяти з польовими роботами, AgBot і тракторами для автоматизованої або автономної оптимізації процесу".

Першими продуктами, розробленими компанією 3A, стали Amazone AutoTill для мульчуючих культиваторів та CLAAS Autonomy connect, який включає в себе весь процес планування та виконання операцій з обробітку ґрунту. Ці рішення, протестовані в польових умовах, є відправною точкою для подальших мультивиробничих додатків, що включають всі можливі комбінації машин для виконання робіт на відкритому повітрі.

Більше, ніж просто планування завдань: планування з урахуванням реальних параметрів машини

На додаток до ліній A-B і контурів A-B для автоматичного керування та оптимізації маршрутів, робочі завдання для тракторів сьогодні можуть містити карту внесення добрив. 3A йде ще далі і дозволяє здійснювати попереднє планування, спеціально розроблене для оптимізації процесу. Сюди входять початкова та кінцева точка внесення, розвороти на поворотній смузі та керування машиною на конкретній ділянці. Планування з урахуванням реальних параметрів машини - наприклад, задньої навіски та гідравлічних функцій для регулювання робочої глибини та інтенсивності - дозволяє запрограмувати динамічні налаштування комбінації машин ще до початку роботи, щоб досягти бажаної якості роботи. До цього часу закриті системи не включали ні планування, ні нагляд за знаряддями і подальшим процесом внесення добрив, за винятком норм їх внесення. Але з Autonomy connect трактори CLAAS у поєднанні з знаряддями можуть виконувати польові роботи з високим ступенем автоматизації або навіть автономно. Залежно від ступеня автоматизації, оператор може виконувати інші завдання з кабіни або навіть у полі чи на подвір'ї. Планування завдань здійснюється у звичній інформаційній системі управління господарством CLAAS (FMIS) або на порталі AgXeed, де вже давно можна планувати колії та карти внесення добрив для виконання завдань.

Досі підходи до автоматизації обробітку ґрунту обмежувалися лише функціями комфорту. Autotill для культиваторів Amazone безперервно порівнює робочий процес обробітку ґрунту з даними від трактора, тим самим беручи на себе відповідальність за контрольні завдання оператора.

CLAAS Autonomy connect, Amazone AutoTill і AgXeed AgBot пропонують користувачеві безліч значних переваг:

  • І трактор, і знаряддя виконують всі операції саме так, як запланував фермер або підрядник.
  • Функція планування не тільки розраховує найкращий можливий маршрут, але й гарантує, що комбінація трактор-знаряддя оптимально налаштована. Це запобігає неякісній роботі та неефективності внаслідок неправильних налаштувань.
  • Перший план є основою для зменшення робочого навантаження в наступні роки, оскільки потім потрібні лише сезонні коригування - наприклад, залежно від основної культури, наступної культури та сівозміни.
  • Помилки в роботі комбінації машин виявляються датчиками і автоматично коригуються для підтримки стабільно високої якості процесу. Наприклад, система автоматично визначає, коли культиватор ризикує забитися, і відповідно регулює робочу глибину і швидкість.
  • Відповідальність за досягнення оптимальних результатів більше не лежить виключно на операторі, що зменшує навантаження на нього, особливо під час довгих робочих днів.
  • Заздалегідь сплановані та оптимізовані для конкретного процесу комбінації машин і знарядь є більш енергоефективними, а отже, більш рентабельними в експлуатації.
  • Фермери та висококваліфіковані оператори можуть виконувати інші важливіші оперативні задачі, поки виконується заплановане завдання, оскільки постійний нагляд більше не потрібен. На неавтономних тракторах технологія також дозволяє менш кваліфікованим або досвідченим операторам досягати оптимальних результатів.

Наразі ведуться переговори з іншими виробниками машин, які зацікавлені приєднатися до групи мультивиробничих виробників і таким чином відігравати активну роль у розширенні спектру її застосування.