Харзевінкель, 6 січня 2021 р

Помер Гельмут Клаас – піонер сільськогосподарського машинобудування.

5 січня в віці 94 років помер Гельмут Клаас, багаторічний керуючий партнер, голова наглядової ради, голова ради акціонерів групи компаній CLAAS. Його смерть стала великим потрясінням для рідних і близьких, співробітників компанії і всіх, хто його знав. Безумовно, це стало величезною втратою для цілої галузі, невід'ємною частиною і уособленням якої був і сам Гельмут Клаас - один з провідних європейських підприємців.

Гельмут Клаас народився в німецькому Харзевінклі в 1926 році. Його батьки Август і Паула Клаас управляли невеликою компанією з виробництва сільськогосподарської техніки, в якій на той час працювало близько 100 осіб. Після закінчення школи він пройшов навчання за спеціальністю «слюсар-машинобудівник». Потім послідували стажування на металообробних заводах і підприємствах ливарного виробництва.

Після отримання додаткової освіти в галузі сільського господарства в Парижі Гельмут Клаас зайнявся плануванням і розвитком мережі дистриб'юторів продукції компанії CLAAS у Франції. Заснована ним фірма сьогодні відома як CLAAS France SAS.

У 1958 році він приєднався до сімейного бізнесу своїх батьків у Харзевінклі. Тут Гельмут Клаас присвятив себе в першу чергу своєму фаху - машинобудуванню.

У 1962 році він був призначений керуючим директором. А коли в 1978 році компанія була реорганізована в товариство, Гельмут Клаас приєднався до неї в якості партнера з необмеженою майнової відповідальністю. В ході перетворення в 1996 році вже в компанію з обмеженою відповідальністю, він змінив роль керуючого партнера на посаді голови наглядової ради і голови комітету акціонерів.

Гельмут Клаас завжди приділяв особливу увагу розробці інноваційних продуктів і їх комерційно обґрунтованому масовому виробництву. Після успіху моделі зернозбирального комбайна DOMINATOR, саме з його «епохою» пов'язана і поява абсолютно нової концепції LEXION, який на сьогоднішній день є найпродуктивнішим зернозбиральним комбайном у світі. Крім того, під керівництвом Гельмута Клааса були розроблені кормозбиральний комбайн JAGUAR і потужний трактор XERION, історії успіху яких також можна з упевненістю приписати його авторству.

У 2003 році Гельмут Клаас зробив наступний важливий крок для майбутнього компанії. З покупкою контрольного пакету акцій Renault Agriculture компанія CLAAS доповнила лінійку продукції тракторами. Таким чином, сімейна компанія CLAAS перетворилася з виробника переважно збиральної техніки в комплексного постачальника сільськогосподарських машин. Крім того, в цей же період часу були створені і розширені виробничі майданчики в Росії, США і Китаї.

Гельмута Клааса відзначили почесними званнями авторитетні університети Угорщини, Великобританії, Болгарії та Німеччини. Так, університет Хоенхайм в Штутгарті 2000 року присвоїв Гельмуту Клаасу почесне звання «Доктора сільськогосподарських наук» в «знак визнання його видатних досягнень в сфері аграрного машинобудування і за особливий внесок в розробку високопродуктивних, сучасних сільськогосподарських машин». У 2004 році університет включив Гельмута в свій почесний сенат за численні досягнення в сфері інноваційних технологій. У червні 2009 року Московський державний агроінженерний університет імені В. П. Горячкина присвоїв Гельмуту Клаасу звання почесного професора. У тому ж році Французька Республіка удостоїла його честі стати кавалером ордена Почесного легіону за заслуги в розвитку співпраці між Францією і Німеччиною. У листопаді 2013 року Гельмут Клаас був включений в Зал слави Американської асоціації виробників обладнання (The Hall of Fame of American Equipment Manufacturers). У 2017 році Гельмут Клаас був нагороджений медаллю Рудольфа Дизеля. Це одна з найпрестижніших нагород в Європі. Німецький інститут винаходів DIE (Deutsches Institut für Erfindungswesen) відзначив нагородою Гельмута Клааса в номінації «Найуспішніші досягнення в сфері інновацій».

Гельмут Клаас отримав звання почесного громадянина свого рідного міста Харзевінкель, медаль за заслуги від федеральної землі Німеччини Баден-Вюртемберг, орден за заслуги від Міністерства сільського господарства Франції.

Але, в першу чергу, він був фермером. Гельмут Клаас керував власною фермою в Східній Англії у Великобританії і часто зупинявся там зі своєю дружиною Ерікою. Він постійно підтримував зв'язок з фермерами по сусідству і виявляв великий інтерес до питань, що стосуються ведення сільськогосподарського бізнесу. Він також захоплювався полюванням. Гельмут Клаас постійно дбав про розвиток сімейного бізнесу. І зараз вже наступному поколінню належить узяти на себе управління CLAAS Group. Сьогодні його дочка Катріна Клаас-Мюльхойзер керує групою компаній CLAAS як голова наглядової ради.

Смерть Гельмута Клааса - це невиправна втрата для всього світу сільськогосподарської техніки. Його сім'я, всі акціонери, члени правління та співробітники глибоко сумують з приводу смерті великої особистості і будуть продовжувати розвивати групу компаній CLAAS так, як він заповідав.